Anker Jordan Residence
       
     
171017+Scalar+NH+009.jpg
       
     
 +     +  Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the 3000 sf cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns. Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds - including the lake, forests, and White Mountains range beyond. The cottage's lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate, topography, and vegetation - all orientations offer distinct opportunities in need of reconciliation: there are northern views, sparse southern solar exposure, western summer and northwestern winter winds, and southern and eastern neighbors to shield from. The client family is invested both in the intermingling of the three generations, and the acknowledgment of the interdependent needs of all the generations. To this regard, the family favors the degree to which the spaces may be used as a gathering continuous sequence, whilst providing rather separate moments of isolation and play. Using a process of adaptive computational design, Scalar developed an elemental prism that maximizes interior volume while affording a high passive environmental efficiency and minimum impact on the site. The folded roof simultaneously negotiates the southern exposure, the northern views, the management of rail and snow precipitation, and the summer westerly winds. The interior of the prism is articulated as interconnected cells that afford a complex landscape of social interaction. The process is then reiterated in a fractal fashion to address multigenerational family program: A conjoined second prism - evolved from the first one, provides a discreet yet connected realm for the young adults occupying the middle level. Below it, the ground floor is given over to the grandparents’ quarters.
       
     
Anker_Jordan_NH_3d_diagram+A.jpg
       
     
Anker_Jordan_NH_3d_diagram+B.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+019.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+020.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+011.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+003.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+012.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+022.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+024.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+025.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+029.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+030.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+039.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+043.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+044.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+031.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+041.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+034.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+035.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+042.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+037.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+045.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+033.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+027.jpg
       
     
60_Bay_Point_Road_Lake_Panorama_Rendering_20160406.jpg
       
     
Anker Jordan Residence
       
     
Anker Jordan Residence

Project Team: Julio Salcedo – Principal in Charge, Ben Prager, Cristina Marti Vilar, Fernando Cremades, Julia Castano, Laura Hernandez Ramos, Lina Gao, Min Ji Kim, Murilo Machado Candido

Project Location: OssipeeLake, New Hampshire

Total Area (sq.ft.): 3,000 sf + 700 sf deck

Cost: withdrawn per client request $190,00/sf

Month/Year of completion: October 2017

Contractor: Glen Builders – Paul Marks, General contractor

Civil: HEB Engineering, Inc

Structural: Reilly Tarantino Engineering

Photographer: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal

Models: Ye Rim Kim, Murilo Machado Candido, Julio Salcedo

171017+Scalar+NH+009.jpg
       
     
 +     +  Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the 3000 sf cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns. Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds - including the lake, forests, and White Mountains range beyond. The cottage's lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate, topography, and vegetation - all orientations offer distinct opportunities in need of reconciliation: there are northern views, sparse southern solar exposure, western summer and northwestern winter winds, and southern and eastern neighbors to shield from. The client family is invested both in the intermingling of the three generations, and the acknowledgment of the interdependent needs of all the generations. To this regard, the family favors the degree to which the spaces may be used as a gathering continuous sequence, whilst providing rather separate moments of isolation and play. Using a process of adaptive computational design, Scalar developed an elemental prism that maximizes interior volume while affording a high passive environmental efficiency and minimum impact on the site. The folded roof simultaneously negotiates the southern exposure, the northern views, the management of rail and snow precipitation, and the summer westerly winds. The interior of the prism is articulated as interconnected cells that afford a complex landscape of social interaction. The process is then reiterated in a fractal fashion to address multigenerational family program: A conjoined second prism - evolved from the first one, provides a discreet yet connected realm for the young adults occupying the middle level. Below it, the ground floor is given over to the grandparents’ quarters.
       
     

+

 

+

Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the 3000 sf cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns. Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds - including the lake, forests, and White Mountains range beyond.
The cottage's lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate, topography, and vegetation - all orientations offer distinct opportunities in need of reconciliation: there are northern views, sparse southern solar exposure, western summer and northwestern winter winds, and southern and eastern neighbors to shield from.
The client family is invested both in the intermingling of the three generations, and the acknowledgment of the interdependent needs of all the generations. To this regard, the family favors the degree to which the spaces may be used as a gathering continuous sequence, whilst providing rather separate moments of isolation and play.
Using a process of adaptive computational design, Scalar developed an elemental prism that maximizes interior volume while affording a high passive environmental efficiency and minimum impact on the site. The folded roof simultaneously negotiates the southern exposure, the northern views, the management of rail and snow precipitation, and the summer westerly winds. The interior of the prism is articulated as interconnected cells that afford a complex landscape of social interaction. The process is then reiterated in a fractal fashion to address multigenerational family program: A conjoined second prism - evolved from the first one, provides a discreet yet connected realm for the young adults occupying the middle level. Below it, the ground floor is given over to the grandparents’ quarters.

Anker_Jordan_NH_3d_diagram+A.jpg
       
     
Anker_Jordan_NH_3d_diagram+B.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+019.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+020.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+011.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+003.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+012.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+022.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+024.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+025.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+029.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+030.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+039.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+043.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+044.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+031.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+041.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+034.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+035.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+042.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+037.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+045.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+033.jpg
       
     
171017+Scalar+NH+027.jpg
       
     
60_Bay_Point_Road_Lake_Panorama_Rendering_20160406.jpg